Recepty

Sušené marhule v koláči

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g masla (zmäknutého)
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • štipka soli

Na plnku:

  • 200 g sušených marhúľ
  • 100 ml rumu (voliteľné)
  • 100 g hladkého alebo krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 citrón (šťava a strúhaná kôra)
  • 100 ml vody

Na polevu:

  • 100 g práškového cukru
  • 2-3 lyžice vody

Postup:

Príprava cesta:

  1. Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor a soľ.
  2. Pridajte zmäknuté maslo a vajce. Vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš krehké, pridajte trochu vody.
  3. Cesto zabalte do plastovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.

Príprava plnky:

  1. Sušené marhule nakrájajte na menšie kúsky.
  2. V hrnci zohrejte vodu s cukrom, rumom (ak používate), vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridajte sušené marhule a nechajte ich variť asi 10 minút, kým nezmäknú. Potom ich nechajte vychladnúť.

Zostavenie koláča:

  1. Troubu predhrejte na 180 °C a pripravte si plech na pečenie vyložený papierom na pečenie.
  2. Cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu a premiestnite ho do plechu. Vyrobte si okraje.
  3. Na cesto nalejte vychladenú plnku zo sušených marhúľ.
  4. Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte asi 25 – 30 minút, kým cesto nezhnedne.

Príprava polevy:

  1. Po vypečení nechajte koláč vychladnúť.
  2. V malej mise zmiešajte práškový cukor s vodou, až kým nezískate hladkú polevu.
  3. Polejte polevou chladený koláč.

Servírovanie:

  1. Nechajte polevu stuhnúť.
  2. Koláč nakrájajte na kúsky a podávajte.

Tento koláč so sušenými marhulami je perfektnou voľbou pre čajovú spoločnosť alebo ako dezert po večeri. Dobrú chuť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *