Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (zmäknutého)
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Na plnku:
- 200 g sušených marhúľ
- 100 ml rumu (voliteľné)
- 100 g hladkého alebo krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 citrón (šťava a strúhaná kôra)
- 100 ml vody
Na polevu:
- 100 g práškového cukru
- 2-3 lyžice vody
Postup:
Príprava cesta:
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor a soľ.
- Pridajte zmäknuté maslo a vajce. Vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš krehké, pridajte trochu vody.
- Cesto zabalte do plastovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
Príprava plnky:
- Sušené marhule nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci zohrejte vodu s cukrom, rumom (ak používate), vanilkovým extraktom a citrónovou šťavou a kôrou. Pridajte sušené marhule a nechajte ich variť asi 10 minút, kým nezmäknú. Potom ich nechajte vychladnúť.
Zostavenie koláča:
- Troubu predhrejte na 180 °C a pripravte si plech na pečenie vyložený papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu a premiestnite ho do plechu. Vyrobte si okraje.
- Na cesto nalejte vychladenú plnku zo sušených marhúľ.
- Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte asi 25 – 30 minút, kým cesto nezhnedne.
Príprava polevy:
- Po vypečení nechajte koláč vychladnúť.
- V malej mise zmiešajte práškový cukor s vodou, až kým nezískate hladkú polevu.
- Polejte polevou chladený koláč.
Servírovanie:
- Nechajte polevu stuhnúť.
- Koláč nakrájajte na kúsky a podávajte.
Tento koláč so sušenými marhulami je perfektnou voľbou pre čajovú spoločnosť alebo ako dezert po večeri. Dobrú chuť!