Recept na koláč so sušenými slivkami
Domáci slivkový koláč so sušenými slivkami je výbornou voľbou pokiaľ hľadáte recept s rýchlou prípravou a zároveň s výborne chutí. Recept nie je časovo náročný a dokážete ho pripraviť do 60 minút.
Ingrediencie
Na cesto
- 250 g hladkej múky
- 150 g masla (zmäknutého)
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce
- štipka soli
Na plnku
- 200 g sušených sliviek
- 100 ml rumu (voliteľné)
- 100 g hladkého alebo krupicového cukru
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky mletej hrebíčku
- 1/2 lyžičky mletého klinčeka
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 100 ml vody
Na polevu
- 100 g práškového cukru
- 2-3 lyžice vody
Postup prípravy
Príprava cesta
- Vo veľkej mise zmiešajte múku, práškový cukor a soľ.
- Pridajte zmäknuté maslo a vajce. Vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš krehké, pridajte trochu vody.
- Cesto zabalte do plastovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
Príprava plnky
- Sušené slivky nakrájajte na menšie kúsky.
- V hrnci zohrejte vodu s cukrom, rumom (ak používate) a citrónovou šťavou. Pridajte sušené slivky a nechajte ich variť asi 10 minút, kým nezmäknú. Potom ich nechajte vychladnúť.
Zostavenie slivkového koláča
- Trúbu predhrejte na 180 °C a pripravte si plech na pečenie vyložený papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte na veľkosť plechu a premiestnite ho do plechu. Vyrobte si okraje.
- Na cesto nalejte vychladenú plnku zo sušených sliviek.
- Vložte plech do vyhriatej rúry a pečte asi 25 – 30 minút, kým cesto nezhnedne.
Príprava polevy
- Po vypečení nechajte koláč vychladnúť.
- V malej mise zmiešajte práškový cukor s vodou, až kým nezískate hladkú polevu.
- Polejte polevou chladený koláč.
Servírovanie
- Nechajte polevu stuhnúť.
- Koláč nakrájajte na dlhé prúžky a podávajte.
Tento recept na slivkový koláč so sušenými slivkami je skvelou voľbou pre rodinné oslavy alebo ako dezert k šálke kávy, podobne ako výborný koláč so sušenými marhuľami. Dobrú chuť!